jueves, 17 de octubre de 2013

Conferència de clausura: Arxiu, memòria i lloc



Per tancar les VII Jornades de Documentació Digital i Memòria Històrica: Caçant fantasmes? serà el torn del Catedràtic de la Universitat Carlos III de Madrid Antonio Rodríguez de las Heras. La seva ponència estarà centrada en tres pilars: 'Arxiu, memòria i lloc'. En l'actualitat, Antonio Rodríguez de las Heras és també director de l'Institut de Cultura i Tecnología de la Universitat Carlos III, a més de dirigir el Laboratori del Centre EducaRed i el Màster en Direcció de l'empresa MeDEA. Premi FUNDESCO d'Assaig per 'Navegar per la informació'.


 
Resum:
El propòsit és interpretar la tecnologia digital com a generadora d'un transcendental canvi cultural i, com a conseqüència, la cruïlla en què se situa el concepte d'arxiu. La Xarxa és un espai sense llocs. S'intentarà mostrar que aquesta característica provoca la granularitat de la informació. A la Xarxa no hi ha informació estanca, cal abandonar aquesta imatge de dipòsit per una imatge cinètica; i es veurà quin paper té obsolescència per a aquesta informació en moviment. S'aconseguirà en el text que la digitalitat s'aproxima més a l'oralitat que a l'escriptura, amb les conseqüències que tal proximitat porta per al tractament de la informació. Es veurà igualment que la memòria exempta que construïm amb documents té en el suport digital possibilitats diferents a les ofertes per altres suports. Es conclourà amb l'observació que cada vegada hi haurà més documents virtuals, digitals, que no tindran el seu corresponent original en objectes tangibles que tinguin el seu lloc en el que cridem món real.

Resumen:
El propósito es interpretar la tecnología digital como generadora de un trascendental cambio cultural y, como consecuencia, la encrucijada en que se sitúa el concepto de archivo. La Red es un espacio sin lugares. Se intentará mostrar que esta característica provoca la granularidad de la información. En la Red no hay información estanca, hay que abandonar esa imagen de depósito por una imagen cinética; y se verá qué papel tiene la obsolescencia para esta información en movimiento. Se alcanzará en el texto que la digitalidad se aproxima más a la oralidad que a la escritura, con las consecuencias que tal proximidad trae para el tratamiento de la información. Se verá igualmente que la memoria exenta que construimos con documentos tiene en el soporte digital posibilidades distintas a las ofrecidas por otros soportes. Se concluirá con la observación de que cada vez habrá más documentos virtuales, digitales, que no tendrán su correspondiente original en objetos tangibles que tengan su lugar en lo que llamamos mundo real.

 Abstract:
The aim of this paper is to interpret the digital technology as the driving force of a far-reaching cultural change and, as a consequence, to consider the difficult crossroads the concept of archive is at. The Internet is a space without places. It is one of the aims of this paper to prove that the above-mentioned characteristic provokes the granularity of information. In the Internet, there is no stagnant information. The idea of repository has to be replaced by a kinetic image and the role of the obsolescence for such information in motion has to be assessed accordingly. It is our contention that digital communication is closer to oral one than to written communication, considering all implications that the said argument entails for the purposes of processing information. Besides, it is to be discussed in this paper the further possibilities that have creating our document-based memory on digital medium. Finally, it is our conclusion that more and more frequently virtual documents, digital ones, will increase in number with no corresponding tangible original version occupying a place in what we call the real world.

 
 
 

Leer más ...
lunes, 14 de octubre de 2013

Les VII Jornades als mitjans de comunicació: entrevista amb Jesús Alonso, president de l'AAV

Davant el proper inici de les VII Jornades que organitza l'Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians, el nostre president Jesús Eduard Alonso i López va oferir una entrevista en la televisió local Tele 7 Safor que condensa algunes de les línies mestres de les mateixes, tot tenint la documentació electrònica com a fil conductor. L'entrevista va ser conduïda per Puri Naya, periodista que va mostrar una especial motivació i interès a conèixer el futur dels documents electrònics i dels arxius.
Partint de la importància de preservar el nostre present per a les generacions futures, Jesús va incidir en l'aprofitament de les virtuts dels documents electrònics, procurant la solució al problema de la seua perduració. L'arxiver ha d'afrontar el futur obrint-se a la societat i amb una col·laboració fonamental amb juristes, informàtics i professionals de l'administració. Els mitjans de comunicació també juguen un paper important en aquestes Jornades, centrat en la seva capacitat de difusió. La combinació d'un bon servei d'arxiu i documentació amb el paper de les tecnologies informàtiques duen redundar en una millor gestió de la informació.

Us animem a participar i inscriure-vos, malgrat les dificultats actuals. En aquestes Jornades podem trobar-nos, enriquir-nos amb les col·laboracions dels professionals participants, així com buscar solucions al present i el futur de la nostra professió.

Ante el inminente comienzo de estas VII Jornadas que organiza la Associació d'Arxivers i Gestors de Documents Valencians, nuestro presidente Jesús Eduard Alonso i López ofreció una entrevista en la televisión local Tele 7 Safor que condensa las líneas básicas de las mismas, con la documentación electrónica como hilo conductor. La entrevista  fue conducida por Puri Naya, periodista que mostró una especial motivación e interés en conocer el futuro de los documentos electrónicos y de los archivos.

Partiendo de la importancia de preservar nuestro presente para las generaciones futuras, incidió Jesús en el aprovechamiento de las virtudes de los documentos electrónicos, procurando la solución del problema de su perduración. El archivero ha de afrontar este futuro abriéndose a la sociedad y con una fundamental colaboración con juristas, informáticos y profesionales de la administración. Los medios de comunicación también juegan un papel importante en estas Jornadas, centrado en su capacidad de difusión, que en combinación con un buen servicio de archivo y documentación, así como con el papel de las tecnologías informáticas, redunden en una mejor gestión de la información.

Os animamos a  participar e inscribiros. A pesar de las dificultades actuales, en estas Jornadas podemos encontrarnos, enriquecernos con las colaboraciones de los profesionales participantes y buscar soluciones al presente y futuro de nuestra profesión.
Leer más ...

Traductor

Etiquetes

administración electrónica (9) administración local (5) administración pública (8) adquisiciones (1) Alfred Mari Martí (1) almacenamiento masivo (3) Antena3Televisión (1) aplicaciones informaticas (1) archivística (5) archivo (7) Archivo Diocesano de Valencia (1) archivo RTVV (2) Archivo Secreto Vaticano (2) archivo televisión (4) archivos audiovisuales (5) archivos fotográficos (2) archivos históricos (5) Archivos parroquiales (1) Asociación de la Prensa de Madrid (1) asociaciones de archiveros (7) Atresmedia (1) buen gobierno (2) cambio cultural (2) cintas datos (1) cintas vídeo (1) comunicación (2) conservación imágenes (1) conservación patrimonio documental (1) cursos (1) custodia (1) datos abiertos (2) difusión (4) digitalización (6) digitalización de documentos (3) diputaciones provinciales (1) documentación digital (5) documentación fotográfica (2) documento (1) edición gráfica (1) educación (1) empresas (3) España (2) expediente electrónico (2) flujo archivo (1) fondo audiovisual (1) fotografía (2) Francisco Sanchis Moreno (1) Fundación Vicente Ferrer (1) Gandía (1) gestión de documentos (5) gestión fotográfica (2) historia de los archivos (1) imágenes digitales (1) internet (1) interoperabilidad (3) InterPARES (2) investigación (1) Los Borja (1) luciana duranti (1) memoria (1) memoria histórica (5) Modernización administrativa (3) normas ISO (2) nuevas tecnologías (2) ONG (1) ONGD (1) organización (1) país valenciano (1) PARADIS (1) patrimonio audiovisual (1) periodistas (1) política archivística (2) postmodernismo (1) preservación digital (4) publicaciones (2) Ramon Alberch Fugueras (1) Remedios Antequera (1) servicios en línea (1) signatura electrónica (1) tecnología (2) tecnologías digitales (1) televisión (1) Televisión local (2) Tercer Sector (1) TIC (1) transparencia (5)

Localització

Twitter

Con la tecnología de Blogger.